Cursussen Gilles de la Tourette

Gedurende het (school)jaar geven wij regelmatig cursussen over Gilles de la Tourette.
 
 
Aanmelden kan onderaan deze pagina.
 

Alle cursussen zijn in de avond van 19.30u-21.00u en kosten €45 (incl. btw) per scherm. Ze vinden plaats via Zoom, waarbij je na afloop een opname van ons krijgt. De cursussen gaan door vanaf 4 deelnemers. Twee weken voor de geplande datum krijg je de bevestiging of de cursus definitief doorgaat, met daarbij een betaalverzoek. Zodra dit verzoek is voldaan is je plaats definitief gereserveerd. Al onze cursussen zijn geschikt voor een brede doelgroep. Denk daarbij aan ouders, grootouders, volwassenen die zelf Tourette hebben, leerkrachten, partners en kinderen vanaf ongeveer 12 jaar. Bij twijfel, stuur ons even een mailtje en we denken met je mee.

Basiscursus Gilles de la Tourette

Tijdens deze cursus leer je de echte basis: wat is Tourette en wat zijn tics? We hebben het over de diagnose, de oorzaak en het beloop van de aandoening. Ook bespreken we welke verschillende soorten tics er zijn, hoe ze voelen en wat eventuele gevolgen kunnen zijn. Kort bespreken we wat eventuele omgevingsinvloeden kunnen zijn. Tot slot hebben we het kort over in het leven staan met Gilles de la Tourette. Deze cursus is een goede basis om meer te leren over Tourette, maar kan ook fijn zijn als basisinformatie voor iedereen die wel iets wil leren maar niet alles hoeft te weten.

Bijkomende kenmerken en diagnoses bij Gilles de la Tourette

Maar liefst 86% van de mensen met Tourette heeft ook een andere, bijkomende diagnose. Hierbij kan je denken aan ADHD, autisme, OCD etc. Maar ook als er geen aanvullende diagnose is gesteld, is er vaak sprake van andere problematieken naast de tics. Tijdens deze cursus bespreken we hoe Tourette in verhouding staat tegenover eventuele bijkomende aandoeningen en welke kenmerken we vaak zien in combinatie met tics. We bespreken hoe vaak ze voorkomen, wat ze inhouden en natuurlijk ook kort wat eraan gedaan kan worden. En we geven antwoord op de meest gestelde vraag: is dit nou Tourette, of….?

Behandelmogelijkheden bij Gilles de la Tourette

Tijdens deze cursus bespreken we mogelijke behandelvormen voor tics specifiek en Tourette in het algemeen. Aan bod komen gedragstherapie, medicatie, Botox, Deep Brain Stimulation en meer. We leggen uit wat de behandelingen inhouden en bespreken de voor- en nadelen. Ook gaan we in op wanneer een behandeling wel of niet nodig is. Tot slot leggen we uit wat omgevingsbeïnvloeding is en hoe je dit vrij gemakkelijk zelf, thuis al kan toepassen.

Omgaan met Gilles de la Tourette

Vaak is het zo dat als je informatie hebt ingewonnen over een onderwerp als Tourette, er één vraag overblijft: hoe ga ik er nou mee om? Of dit nou is als volwassene met Tourette, als ouder van een kind met Tourette, als leerkracht of als partner; de vraag blijft hetzelfde. Tijdens deze cursus doen wij ons best om antwoord te geven op die vraag. Verdeeld over vijf overwegingen geven we inzicht, kennis, begrip en vooral ook heel veel voorbeelden. We leren je op een andere manier naar de wereld kijken, of, als je zelf Tourette hebt, hoe je aan jezelf en anderen anderen kunt uitleggen hoe jij de wereld ziet. We sluiten af met een paar casussen, om het geleerde meteen in de praktijk te brengen!

Een avond met Noesjka

Tijdens deze persoonlijke en laagdrempelige avond kan je Noesjka alles vragen wat je wilt weten. Noesjka zal zelf ook vertellen over haar leven met o.a. Tourette en ADHD, welke behandelingen zij heeft gehad en welke ervaringen zij heeft opgedaan. Deze avond is bewust veel minder gestructureerd dan de andere cursussen, om op deze manier ruimte te geven voor jouw vragen en Noesjka’s persoonlijke verhaal.

Een avond met Laura

Net als de avond met Noesjka is de avond met Laura een persoonlijke en laagdrempelige avond waarop je alles kan vragen wat je wilt weten. Uiteraard zal ook Laura vertellen over haar leven met o.a. Tourette, ADHD en depressies, welke behandelingen zij heeft gehad en welke ervaringen zij heeft opgedaan. Deze avond is bewust veel minder gestructureerd dan de andere cursussen, om op deze manier ruimte te geven voor jouw vragen en Laura’s persoonlijke verhaal.

Aanmelden

Meld je hier aan voor één van onze cursussen. Wil je je aanmelden voor meerdere cursussen? Refresh na je aanmelding deze pagina en vul het formulier nog een keer in.