Wat doe jij wanneer je moe bent? Wat doe je wanneer je honger of trek hebt? Wat doe je wanneer je dorst hebt? Wanneer je blaas vol zit? De antwoorden op deze vragen lijken zo simpel: je luistert naar je lichaam en handelt ernaar. Maar wat als je lichaam altijd rare dingen doet? Bewegingen en geluiden maakt die je niet wilt maken? Gedachtes en gevoelens heeft die niet passen bij wat jij wilt? Dan wordt luisteren naar je lichaam ineens een stuk moeilijker. De meeste Touretters (maar ook ADHDers en autisten!) leren van jongs af aan om niet naar hun lichaam te luisteren. Als ik naar mijn lichaam zou luisteren, zou ik de hele dag alleen maar in bed liggen. En eten. Ik zou de hele dag non-stop eten.
Een ongezonde relatie met eten
Ons lichaam heeft voedsel nodig en in principe weet het precies aan te geven wanneer het genoeg is, of wanneer meer nodig is. Daarvoor moet je wel de signalen leren herkennen. Als ik iets te eten zie, denk ik meteen dat ik honger heb. Als ik me rot voel denk ik dat ik honger heb. Als ik me fijn voel: honger. Volgens mij heb ik altijd honger. Maar als ik daarnaar handel, dan ben ik de hele dag alleen maar aan het eten.
In plaats daarvan houd ik me aan de (door de maatschappij opgelegde) regels: ontbijt, lunch, avondeten. Tussendoor alleen maar gezond. Of af en toe een koekje dan. Mag best, toch? En als ik me rot voel, dan heb ik het verdiend. In de avonden is mijn potje wilskracht van de dag op. Ik heb het dan al zo goed volgehouden dat ik dan extra verdien. Of ik heb het niet volgehouden en dan maakt het ook niet meer uit.
Continu ben ik bezig met die regels. En continu denk ik honger te hebben. Maar is dat eigenlijk wel zo?
Diëtist met ADHD
Sinds een paar weken volg ik een coachingsprogramma voor ADHDers bij een diëtist die zelf ook ADHD heeft. Ik vond het ontzettend spannend, want ik ben nou net juist op het punt dat ik me minder aan ben gaan trekken van wat anderen van mijn gewicht vinden. Gelukkig was het meteen al heel leuk, gezellig en herkenbaar! Want lotgenotencontact is ALTIJD fijn, dat was ik alleen even vergeten 😉
In de eerste week hebben we geleerd dat er verschillende soorten honger bestaan. En dat het heel normaal is dat mensen met ADHD en/of Tourette zich niet bewust zijn van de signalen die hun lichamen aangeven. Want als we altijd naar ons lichaam zouden luisteren, dan kregen we niets meer gedaan! Daarbij komt nog het enthousiast en hyper bezig zijn met iets, waardoor eten soms compleet wordt vergeten. Zei ik dat ik me altijd hield aan de regel ontbijt, lunch, diner? Vaak klopt dat wel ja, maar het moment van de dag is altijd anders. En dan hebben we het nog niet eens over medicatie gehad.
Vijf soorten honger
Al dezelfde avond van de eerste coachingssessie had ik een doorbraak. Ik was moe en had het koud, en mijn reactie was om stroopwafels te eten. Euhm… huh?! Als je moe bent (om 23.30u) moet je naar bed gaan en als je het koud hebt, helpt dat ook. Maar eten? Nee. Dat lost dan vrij weinig op. Toch was dat mijn eerste reactie. Dat heeft me doen realiseren dat ik op bijna al mijn lichamelijke signalen reageer met eten. Moe? Eten. Drost? Eten. Koud? Eten.
Sinds dat moment heb ik de vijf soorten honger op mijn keukenkastje geplakt. Elke keer voordat ik iets eet, bedenk ik me eerst welke soort honger het is. Daarna mag ik het gewoon eten als ik wil (geen regels meer!), maar vaak hoef ik het dan al niet meer. Want had ik eigenlijk toch al geen behoefte aan eten. Alleen al die tussenstap maakt zó’n groot verschil!
Herken je jezelf hierin en wil je dit ook proberen? Hier kan je dit schema downloaden in pdf. Print het uit en hang het op de keukenkast!